Artrita dentara: simptome, diagnostic si tratament

0
192
Artrita dentara

Daca, la cel mai mic contact te doare rau un dinte si ai senzatia tipica de “dinte lung” atunci cand mesteci, ai putea suferi de artrita dentara. Afectiunea nu este grava in sine, in special in cazul formelor acute temporare insa este cu adevarat dureroasa si obositoare. Din fericire, exista numeroase solutii eficiente pentru a elimina inflamatia rapid.

Ce este artrita dentara?

Atentie, artrita nu inseamna artroza, care este o forma particulara de artrita datorata uzurii articulatiilor. In cazul artritei, nu articulatia este uzata ci aceasta din urma reactioneaza puternic la o agresiune.

In cazul artritei dentare, este implicat desmodontiul, adica tesutul ligamentos care inconjoara radacina dintelui in cavitatea osoasa (cavitatea dintelui in osul maxilar). Termenul “desmodontita” poate fi folosit in loc de artrita dentara pentru a se referi la inflamatia acuta sau cronica a tesutului conjunctiv care leaga dintele de os.

Artrita dentara dupa devitalizare sau tratamente dentare

Numeroase sunt cazurile in care dupa un tratament dentar important se declanseaza o desmodontita. Un act terapeutic poate declansa o reactie inflamatorie nedorita. Insa, poate fi vorba si despre produse dentare precum pasta de obturatie sau anestezia.

Dar reactia inflamatorie poate aparea si in urma unei infectii a pulpei dentare sau a unor agresiuni repetate (aparate prost adaptate, curatari prea invazive sau blocaje alimentare in spatiile interdentare). Ligamentul, care este plin de terminatii nervoase, se inflameaza si se umfla in cavitatea osoasa fixa, provocand durere.

Artrita dentara: simptome si diagnostic

Simptomele sunt tipice si faciliteaza diagnosticul:

  • durere continua, de la moderata pana la foarte severa, care este rezistenta doar la analgezice si care se intensifica noaptea, atunci cand este culcat;

  • senzatia de “dinte lung” sau “dinte elastic” la mestecat sau la trecerea limbii, care se datoreaza unei transformari a senzatiilor nervoase ale ligamentului inflamat;

  • mobilitatea dintelui este foarte dureroasa: cand mesteca, cand musca si chiar “cand zambesc”, spun pacientii;

  • inrosirea si umflarea gingiilor;

  • inrautatire la caldura si ameliorare la frig.

Medicul dentist va diagnostica rapid artrita punand intrebari despre aceste simptome. Radiografia va confirma acest lucru, aratand o reactie inflamatorie congestiva a desmodontului.

Artrita dentara: tratament

Medicul dentist va trata in esenta cauza, daca este infectioasa sau traumatica. De exemplu, el poate:

  • trata o carie;

  • sa regleze aparatul dentare sau proteza fixe;

  • sa ofere sfaturi de curatare a dintilor dupa mese: cu periute moi, nu tehnici invazive precum scobitorile;

  • imobilizarea dintele, daca este necesar, prin fixarea acestuia de dintii vecini;

  • remedierea unei probleme de bruxism (scrasnirea sau strangerea involuntara a dintilor) sau de muscatura.

Apoi, dentistul va prescrie analgezice si antiinflamatoare care vor fi rapide si eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here