Caria de biberon – o afecțiune gravă ce afectează dinții copiilor mici

Caria de biberon este o afecțiune dentară serioasă și destul de comună la sugari și copiii mici. Este cauzată de expunerea prelungită a dinților la lichide dulci sau hrănirea cu biberonul înainte de culcare.

Această afecțiune poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății dentare și generale a copilului. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și modalitățile de prevenire a cariei de biberon.

Cauzele cariei de biberon

Caria de biberon este cauzată de interacțiunea dintre bacteriile prezente în gură și carbohidrații (în special zahărul) din alimentație.

Atunci când un copil este hrănit cu biberonul timp îndelungat, în special înainte de somn, saliva scade și bacteriile produc acizi care atacă smalțul dentar. În timp, acest proces duce la formarea cariilor dentare. Alte cauze posibile ale cariei de biberon includ:

 1. Hrănirea peste noapte cu biberonul: lichidele dulci, cum ar fi sucul de fructe, laptele sau formula pentru bebeluși, stagnează pe dinți în timpul somnului, favorizând dezvoltarea cariilor dentare.

 2. Utilizarea suzetei îndulcite: similar cu hrănirea cu biberonul, folosirea suzetei îndulcite sau a unor obiecte dulci poate duce la expunere excesivă la zahăr și la creșterea riscului de carie.

 3. Igienă orală necorespunzătoare: neglijarea curățării dinților și a igienei orale a copilului poate favoriza dezvoltarea cariilor dentare.

 4. Transmiterea bacteriilor de la părinți: bacteriile asociate cariei dentare pot fi transmise de la mame și tați prin scuipatul pe care îl împart cu copilul.

Simptomele cariei de biberon

Caria de biberon poate prezenta următoarele simptome:

 1. Petice albe sau maro pe dinți: aceste pete apar pe smalțul dinților copilului și pot arăta ca pete albe sau maro, indicând apariția cariilor.

 2. Durere sau sensibilitate: copilul poate deveni sensibil la temperaturi reci sau calde și poate prezenta dureri ale dinților afectați.

 3. Dinți crăpați sau decolorați: in cazurile severe, caria de biberon poate duce la crăparea și decolorarea dinților.

 4. Schimbări în obiceiul alimentar: copilul poate evita să mestece într-o anumită zonă a gurii din cauza durerii și sensibilității.

 5. Infecții sau abcese: cariile netratate pot duce la infecții și abcese, care pot cauza febră și dureri intense.

Prevenirea cariei de biberon

Prevenirea cariei de biberon este esențială pentru a asigura o sănătate orală optimă în copilărie. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea acestei afecțiuni:

 1. Evitați hrănirea peste noapte cu biberonul: dacă copilul trebuie să aibă un biberon înainte de culcare, asigurați-vă că conține doar apă.

 2. Limițiți expunerea la zahăr: evitați utilizarea suzetei îndulcite și reducerea consumului de sucuri dulci sau de alte lichide zaharoase.

 3. Curățați gingiile bebelușului: după fiecare hrănire, utilizați o cârpă umedă pentru a curăța gingiile copilului.

 4. Începeți igiena orală timpurie: de la primele dințișori, curățați-i cu o periuță de dinți moale și apă, fără a folosi pastă de dinți până la vârsta de 2 ani.

 5. Programați prima vizită la dentist încă de la apariția primului dințișor: dentistul poate oferi sfaturi și instrucțiuni suplimentare privind igiena orală și sănătatea dentară a copilului.

Tratamentul cariei de biberon

Tratamentul cariei de biberon variază în funcție de severitatea afecțiunii. În cazurile ușoare, dentistul poate recomanda modificări ale dietei și o mai bună igienă orală la domiciliu. În cazurile mai grave, este posibil să fie necesară obturarea sau extragerea dinților afectați.

Concluzie

Caria de biberon este o afecțiune dentară comună și serioasă care afectează sugarii și copiii mici. Evitarea hrănirii peste noapte cu biberonul și limitarea expunerii la zahăr joacă un rol crucial în prevenirea acestei afecțiuni.

În plus, o igienă orală adecvată și programarea regulată a vizitelor la dentist sunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare a copilului. Prin luarea măsurilor preventive corecte, putem contribui la un zâmbet sănătos și strălucitor pentru copiii noștri.

edge.ro

https://edge.ro

Articole pe aceeași temă

Ananasul: un fruct exotic cu beneficii remarcabile pentru sănătate

Ananasul, cunoscut științific sub numele de Ananas comosus, este unul dintre cele mai iubite fructe tropicale din lume. Originar din America de Sud, acest fruct suculent și dulce a fost…

Citește

Fatetele Lumineers: revoluția în estetica dentară

Într-o lume care acordă o importanță tot mai mare aspectului fizic, zâmbetul ocupă un loc central în percepția frumuseții și a încrederii de sine. În acest context, fatetele Lumineers reprezintă…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

Ananasul: un fruct exotic cu beneficii remarcabile pentru sănătate

 • June 4, 2024
Ananasul: un fruct exotic cu beneficii remarcabile pentru sănătate

Cum alegi salteaua potrivita pentru paturi de dormitor?

 • May 29, 2024
Cum alegi salteaua potrivita pentru paturi de dormitor?

Perspectivele muncii în IT: cum schimbă inteligența artificială (AI) acest domeniu

 • May 23, 2024
Perspectivele muncii în IT: cum schimbă inteligența artificială (AI) acest domeniu

Caria de biberon – o afecțiune gravă ce afectează dinții copiilor mici

 • May 9, 2024
Caria de biberon – o afecțiune gravă ce afectează dinții copiilor mici

De ce să alegem calorifere din oțel Purmo?

 • May 8, 2024
De ce să alegem calorifere din oțel Purmo?

Caracteristicile unui diamant valoros

 • April 23, 2024
Caracteristicile unui diamant valoros