Leucoza felina – simptome si trasmitere

Pisica FeLV seropozitiva poate fi afectata de tifos si coriza daca vaccinurile nu sunt actualizate. Este important sa se continue vaccinarea pisicii pozitive.

0
514
leucoza felina

Leucoza felina este cauzata de un virus numit virusul leucemiei feline sau FeLV. Actiunea sa este similara cu cea a virusului SIDA la om. Insa acest virus nu este transmis oamenilor sau altor specii de animale. Cu toate acestea, este important sa se protejeze pisica.

Ce este leucoza felina? Care sunt simptomele ?

Leucoza afecteaza adesea pisicile adulte, cu varsta peste 3 ani sau chiar peste 5 ani. Dupa contaminarea pisicii, exista o perioada silentioasa in care virusurile se inmultesc in corp. Aceasta faza poate dura cateva luni sau chiar ani inainte ca boala sa se dezvolte. In aceasta faza, se spune ca animalul este seropozitiv pentru FeLV, dar nu prezinta niciun simptom al bolii. Pe de alta parte, fiind purtatorul virusului, este contagios.

In general, se estimeaza ca 5-10% dintre pisici sunt seropozitive pentru virusul leucozei (FeLV). Cand boala se dezvolta, se observa o imunodeficienta care face animalul foarte sensibil la toate infectiile, atunci se vorbeste de boli oportuniste. Pisica sufera deseori de anemie, din cauza virusului si a infectiilor oportuniste.

O infectie oportunista este o boala care se dezvolta atunci cand un animal este slabit si sistemul sau imunitar il apara mai putin. La o pisica sanatoasa, aceste infectii oportuniste de obicei nu cauzeaza nicio boala (sau au o forma foarte usoara).

Pisica FeLV seropozitiva poate fi afectata de tifos si coriza daca vaccinurile nu sunt actualizate. Este important sa se continue vaccinarea pisicii pozitive. Poate fi afectata si de alte infectii, cel mai adesea respiratorii, care pot afecta pielea, ochii, urechile, sistemul urinar, sangele (paraziti si bacterii ale celulelor sanguine).

FeLV poate fi, de asemenea, responsabil pentru cancer, in special limfoame (cancer al ganglionilor), leucemie (cancere ale maduvei osoase si sangelui) si cancer renal.

Cum se transmite leucoza?

Se transmite de la pisica la pisica prin simplul contact cu fluidele corporale (sange, lacrimi, saliva, urina etc.), de asemenea, prin muscatura.

Exista, de asemenea, o transmisie in uter (de la mama la pisoi). Virusul nu este foarte rezistent in mediul extern, astfel incat riscurile de contaminare sunt aproape zero pentru o pisica sanatoasa care trece dupa o pisica contaminata intr-o camera (de exemplu, la medicul veterinar). Dezinfectarea echipamentului este suficienta.

Cum se trateaza leucoza?

Nu exista tratament antiviral pentru virusul leucozei. Interferonii sunt o speranta in tratamentul leucozei, dar din pacate sunt inca foarte scumpi astazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here