Importanta dezvoltarii limbajului la copii

Dezvoltarea limbajului la copii joaca un rol cheie in viata acestora – vor putea comunica cu alte persoane, socializa, invata din tot ceea ce este in jurul lor si intelege multe lucruri

0
525
copii

Dezvoltarea limbajului la copii joaca un rol cheie in viata acestora – vor putea comunica cu alte persoane, socializa, invata din tot ceea ce este in jurul lor si intelege multe lucruri. Parintii sunt primii responsabili de insuflarea unor baze bune pentru construirea unui limbaj eficient si care, in plus, stimuleaza copilul sa interactioneze cu cei din jur.

In acest fel, abilitatile lor sunt intarite pentru a-si putea exprima sentimentele, gandurile, in acelasi timp in care le inteleg si le recunosc pe ale altora. Aceasta implica atat limbajul scris, cat si limbajul oral. Limbajul este o abilitate esentiala pentru fiinta umana inca de la o varsta frageda.

Ce este dezvoltarea limbajului

Este procesul extins in care copiii incep sa inteleaga limbajul si sa comunice cu acesta in primii ani, dar care se intinde pe mai multi ani, pana la 12, de obicei.

In medie, aproape toti copiii incep sa pronunte primele cuvinte intre 10 si 18 luni. Acest lucru nu inseamna ca inainte de aceasta perioada ei nu inteleg. De fapt, creierul lor continua sa creasca pe masura ce sunt expusi la tot mai multe sunete si cuvinte repetate. Cu toate acestea, limbajul consta nu numai din cuvinte, ci din ritmuri si tipare. Ei bine, pe masura ce asculta, copiii se familiarizeaza cu tot limbajul si incetul cu incetul se integreaza in lumea si contextul in care traiesc.

Un alt element important pentru dezvoltarea limbajului la copii sunt experientele. Experientele bune pot fi obtinute numai intr-un mediu suficient de generos si interesant in ceea ce priveste expunerea la limba. Parintii, din nou, sunt responsabili de a-si ajuta copiii sa-si formeze o baza solida si bogata pentru o comunicare adecvata pentru tot restul vietii.

Desi multi parinti stimuleaza inconstient limba copiilor lor, exista cu siguranta modalitati de a imbunatati in mod semnificativ viteza si calitatea dezvoltarii limbajului.

Mai multe studii au descoperit ca acei copii care au o expunere mai mare la citit si la conversatia parintilor lor la o varsta frageda dobandesc un vocabular mai bogat, o gramatica mai buna si o pronuntie mai rafinata decat cei ai caror parinti nu petrec aceeasi perioada de timp de expunere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here