Un stapan informat este un prieten de nadejde pentru animalul sau – de aceea este important sa cunoasca cele mai frecvente boli cauzate de bacterii la caini pe care acestia le pot dobandi.
Leptospiroza
Leptospiroza apare cu febra, anemie, icter si afecteaza nu numai cainii, ci si multe specii de animale domestice si salbatice. Sursele de infectie sunt cainii bolnavi si sobolanii purtatori de leptospiroza. Polueaza apa stagnanta. Infectia are loc prin apa sau alimente infectate.
- Semne
Boala apare ca icter infectios sau tifoid la caini. Icterul infectios incepe cu febra, apatie si rigiditate, urmata de sangerari nazale, varsaturi si constipatie. Urina este galben inchis. Cainii mai tineri se imbolnavesc. Moartea are loc in primele zile ale bolii.
Febra tifoida la caini incepe cu slabiciunea membrelor posterioare, depresie si febra. Exista sangerari lacrimare, sangerari la nivelul nasului si gurii, constipatie sau diaree, dar nu exista icter. Cainii mai in varsta se imbolnavesc. Moartea are loc dupa 3-10 zile, mortalitatea ajungand la 90%.
- Tratament
Se utilizeaza antibiotice, laxative si medicamente cardiace etc.
- Prevenirea
Se efectueaza prin vaccinare. Este necesara dezinfectarea si deratizarea regulata (distrugerea rozatoarelor). Animalele bolnave pot infecta si oamenii.
Colibaciloza
Colibaciloza este o boala infectioasa acuta care apare cu diaree, deshidratare rapida, depresie si mortalitate ridicata. Este cauzata de colibacili patogeni, periculosi pentru alte animale, precum si pentru oameni. Puii si pisoii sunt cei mai sensibili.
Agentul patogen intra prin alimente si apa contaminate cu fecale. Conditiile predispozante sunt igiena slaba, supraaglomerarea, alimentele de calitate slaba, parazitoza. Un alt punct important este multiplicarea colibacililor potential patogeni in alimente.
- Semne
Puii dezvolta gastroenterita rapid cu varsaturi si diaree, in timp ce temperatura este aproape neschimbata. Ca urmare a actiunii substantelor toxice eliberate de agentul cauzal, unii caini se deprima. Infectia tractului urinar a fost raportata la cainii adulti.
- Tratament
Cainii bolnavi sunt izolati intr-o camera calda si dupa o dieta de post de 12 ore li se administreaza decoct de seminte de in, orez, ovaz sau iaurt diluat. Acestia sunt tratati cu antibiotice si sulfonamide. Cainii bolnavi sunt hraniti cu portiuni mici de alimente usor digerabile si li se administreaza clisme cu un decoct cald.
- Prevenirea
Cainilor ar trebui sa li se ofere mancare de buna calitate si proaspat preparata. Pot fi folosite si seruri specifice. Dezinfectarea regulata este, de asemenea, o masura preventiva importanta.