Fatetele dentare – o noua tehnica de infrumusetare a dintilor

Deoarece se stie ca frumusetea zambetului se bazeaza pe armonia si echilibrul dintilor, din ce in ce mai multe persoane recurg la artificii menite sa stearga defectele: forma, dimensiunea, finisajul suprafetei, culoarea

0
545
fatetele dentare

Fatetele dentare au fost create cu scopul de a restabili sau optimiza expresia faciala si de a imbunatati aspectul zambetului. Deoarece se stie ca frumusetea zambetului se bazeaza pe armonia si echilibrul dintilor, din ce in ce mai multe persoane recurg la artificii menite sa stearga defectele: forma, dimensiunea, finisajul suprafetei, culoarea.

O fateta dentara este asadar un dispozitiv sub forma de proteza, compusa in general dintr-o pelicula ceramica subtire, care permite modificarea structurii, pozitiei, formei si mai ales a nuantei unui dinte.

Fatetele dentare – scurta istorie

  • Primele fatete dentare dateaza din anul 1886, o data relativ recenta in comparatie cu cea a ramasitelor protezelor dentare din secolul al VI-lea i.Hr. La acea vreme, fatetele constau in lipirea unui strat de praf de ceramica pe dinti. Abia in anul 1928, medicul Charles Pincus, chirurg stomatolog din California, a dezvoltat noi fatete pentru a spori estetica zambetului actorilor de la Hollywood. Cu o forta de lipire foarte mica, acestea erau aplicate numai in timpul filmarilor. De-a lungul timpului insa, aderenta s-a imbunatatit, iar fatetele au devenit din ce in ce mai putin invazive.

Aceasta tehnica de infrumusetare a dintilor se realizeaza daca existe urmatoarele probleme:

  • Corectarea culorilor – in cazul in care tratamentele de albire nu sunt eficiente, pacientii pot pot cu incredere pentru fatetarea dintilor astfel incat sa aiba parte de un zambat alb si stralucitor;
  • Corectarea formei – unii dinti, in principal incisivii laterali si premolarii, pot avea o forma inestetica. In plus, unele persoane sufera de triunghiuri interdentare negre, cu alte cuvinte „gauri”, formate ca urmare a pierderii osoase, a traumelor sau a bolilor parodontale. Aceste doua probleme de forma pot fi mascate de fatetele dentare.
  • Corectarea structurii -in urma unor traumatisme, exista o pierdere de tesut. Cand acest nivel este scazut, stomatologii recomanda tehnica de stratificare compozita.

Exista mai multi parametri care trebuie evaluati inainte de a lua in considerare montarea fatetelor dentare. Exista spre exemplu, unele probleme care pot impiedica aplicarea unei astfel de proceduri stomatologice. Scartaitul sau inclestarea prematura a dintilor este o afectiune care afecteaza atat copiii, cat si adultii, noaptea si ziua.

Noaptea insa este cea mai mare problema, deoarece absenta oricarui control creste riscul socurilor violente si a frecarii dentare motiv pentru care constituie o contraindicatie formala pentru reabilitarea estetica a dintilor cu ajutorul fatetelor. Rata de esec intr-un astfel de caz este de pana la 7 ori mai mare decat in cazul persoanelor care nu sufera de bruxism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here