Ce inseamna depresia prenatala si cum poate fi evitata?

Sarcina este de obicei o perioada fericita, insa femeile insarcinate nu sunt imune la depresia prenatala. Din pacate, cele care incep sa simta anumite tulburari psihice evita sa ceara ajutor, deoarece le este frica sa nu fie judecate

0
581
depresia prenatala

Sarcina este de obicei o perioada fericita, insa femeile insarcinate nu sunt imune la depresia prenatala. Din pacate, cele care incep sa simta anumite tulburari psihice evita sa ceara ajutor, deoarece le este frica sa nu fie judecate. Orice gravida care ajunge intr-o astfel de situatie, ar trebui sa discute cat mai curand posibil cu partenerul, dar si cu medicul ginecolog.

Ce ar trebui sa stie femeile insarcinate despre depresia prenatala?

Atunci cand o femeie insarcinata spune ca moralul ei este scazut sau ca este deprimata, cei din jurul ei ar trebui sa ii acorde atentie si sa o asculte. Mai mult decat atat, daca prezinta semne de tristete persistenta sau o pierdere a interesului pentru activitatile sale obisnuite, aceasta s-ar putea confrunta cu o depresie.

Depresia se poate manifesta la diferite intensitati. Conform studiilor, aproximativ 18% dintre femeile insarcinate sufera de depresie usoara in timpul sarcinii si intre 7 -12% dintre femei pot avea o depresie moderata sau severa. Daca o femeie insarcinata a suferit deja o depresie in trecut, sansele sa dezvolte o depresie in timpul sarcinii sunt mult mai mari.

Chiar si viitorii tati pot fi, de asemenea, vulnerabili la depresie. Conform mai multor studii, depresia afecteaza 6,5% pana la 11,5% din tati in timpul sarcinii, acestia raportand dificultati in ceea ce priveste somnul. Cuplurile care asteapta un copil trebuie sa isi exprime asteptarile, temerile, gandurile si emotiile fara sa se simta judecati.

Schimbarile starii de spirit, oboseala si tulburarile de somn sau de apetit sunt printre cele mai frecvente simptome in anumite perioade ale sarcinii. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, simptome ale depresiei daca sunt mai intense si dureaza mai mult decat media.

Exista cateva simptome la care femeile ar trebui sa fie atente

  • tristetea constanta, iritabilitatea sau anxietatea puternica;

  • pierderea interesului pentru activitatile obisnuite;

  • incapacitatea de concentrare sau de a lua decizii;

  • prea mult apetit sau lipsa poftei de mancare;

  • incapacitatea de a dormi;

  • ganduri recurente macabrae sau sinucigase.

Femeile insarcinate care sunt depresive au mai multe sanse sa se implice in practici nesanatoase atunci cand ar trebui sa faca exact contrariul. De exemplu, o femeie poate sa nu se prezinte la controalele prenatale regulate, sa manance corect, sa se odihneasca suficient sau sa utilizeze substante nocive precum tutun, alcool sau droguri. Aceste comportamente pot provoca nasterea prematura sau pot duce la nasterea unui copil cu o greutate mica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here