Diabet: 9 alimente de evitat

0
130
diabet

Alegerea alimentelor joaca un rol central in gestionarea diabetului, alaturi de medicamente si de activitatea fizica. Care sunt alimentele de evitat si care sunt cele care se pot consuma cu moderatie?

  1. Sucurile de fructe

Sucurile de fructe presate, chiar si cele 100% pure, sunt sarace in fibre si cresc rapid nivelul de zahar din sange. Sucul de struguri, care este bogat in zahar, ar trebui evitat. Este mai bine sa se consume fructe proaspete. Se pot bea ocazional smoothie-uri facute in casa, amestecand fructe cu legume, pentru a limita continutul de zahar si a creste continutul de fibre.

  1. Alcoolul

In timp ce vinul, cu exceptia vinului dulce, si bauturile spirtoase uscate contin putini carbohidrati sau deloc, aperitivele indulcite, berea si numeroase alte cocktailuri alcoolice pot avea o incarcatura glicemica ridicata. Astfel, cel mai bine este sa se evite alcoolul pe cat posibil, cu exceptia unui pahar de vin pe zi.

  1. Piure-ul de cartofi

In mod ideal, o persoana cu diabet nu ar trebui sa manance piure de cartofi. Cartofii au un indice glicemic ridicat, cu atat mai mult daca cartoful este pasat. Daca se consuma ocazional, cel mai bine este sa se zdrobeasca cartofii unul cate unul cu o furculita (cu cat cartoful este mai amestecat, cu atat indicele glicemic este mai mare).

  1. Ciresele

Se vor evita fructele dulci precum mango, banana si ciresele. Este mai bine sa se aleaga fructe cu un continut scazut zahar si bogate in fibre (fibrele incetinesc absorbtia zaharurilor): pere, mere, piersici, portocale, citrice, fructe rosii (capsuni, zmeura, coacaze negre etc.).

  1. Preparatele industriale

Mancarurile industriale nu sunt recomandate persoanelor care sufera diabet, deoarece contin prea mult zahar si sare. Zaharul se gaseste in 74% din mancarurile industriale, sub diverse denumiri: glucoza, fructoza, sirop de porumb. Este indicat sa va gatiti singuri mancarea.

  1. Gemurile

Gemurile, ca si mierea sau dulciurile, contin zahar si nu sunt esentiale din punct de vedere nutritional. Gemurile cu continut scazut de zahar sunt o optiune interesanta, dar consumul trebuie limitat, deoarece incarcatura de carbohidrati ramane ridicata. Acest consum limitat si ocazional trebuie sa se faca in timpul unei mese pentru a evita efectul hipoglicemiant al acesteia. Piureurile si compoturile de fructe fara adaos de zahar trebuie preferate gemurilor.

  1. Painea alba

Painea alba precum bagheta, are un indice glicemic foarte ridicat (IG de 86 pentru o paine pentru sandwich cu densitate scazuta). Contine foarte mult zahar. Este mai bine sa alegeti paine neagra, paine nedospita si paine cu cereale, care sunt cele mai bune paini cu IG daca sunteti diabetic.

  1. Pastele albe

Pastele albe ar trebui evitate pe cat posibil, din cauza indicelui glicemic (IG) ridicat al acestora. Este mai bine sa consumati alimente integrale bogate in fibre si carbohidrati complecsi: paine si biscuiti din faina integrala, paine cu tarate, paine de secara, paste fainoase integrale si orez. Gatiti pastele al dente, deoarece cu cat sunt mai fierte alimentele bogate in amidon, cu atat mai repede trec zaharurile lor in sange.

  1. Siropul de agave

Siropul de agave, care este de origine naturala, este aproape la fel de bogat in calorii ca si zaharul si are un indice glicemic foarte ridicat. Pentru a inlocui zaharul alb, este mai bine sa folositi Stevia, care are o putere mare de indulcire. Steviosidul (din planta Stevia) este interesant pentru ca provine dintr-o planta naturala, cu putine calorii, care nu provoaca variatii ale nivelului de zahar din sange.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here