Cele mai cunoscute carti de dragoste

0
21
carti de dragoste

Dragostea este o temă universală și fascinantă care a inspirat autori din toate timpurile să scrie romane, poezii și alte opere literare. În acest articol, vom explora cele mai cunoscute cărți de dragoste din literatura mondială.

“Romeo și Julieta” de William Shakespeare

“Romeo și Julieta” este unul dintre cele mai cunoscute și iubite romane de dragoste, scris de Shakespeare in secolul al XVI-lea. Acesta relatează povestea sfâșietoare dintre doi tineri îndrăgostiți din familii ostile în Verona. Deși Romeo și Julieta nu reușesc să se afirme împreună, iubirea lor este atât de puternică încât a supraviețuit secolelor și a continuat să inspire oameni din toate culturile.

“La Dame aux Camélias” de Alexandre Dumas fiul

Publicată prima oară în 1848, “La Dame aux Camélias” este o poveste de dragoste tragică dintre o curtezană și un tânăr aristocrat francez Armand Duval. Cartea pune în discuție morala socialei privind dragostea dintre curtezane și tinerii aristocrați din secolul al XIX-lea în Franța. O adaptare în regia lui Giuseppe Verdi a acestei povești a fost transformată în celebrul operă “La Traviata”.

“Iubirea în timpul holerei” de Gabriel Garcia Marquez

“Iubirea în timpul holerei” este un roman magistral al lui Gabriel Garcia Marquez, câștigătorul premiului Nobel pentru literatură, bazat pe viața unei perechi de îndrăgostiți – Florentino Ariza și Fermina Daza – care și-au oferit o dragoste adolescentină pasională, după care ea a ales să se căsătorească cu altcineva. În ciuda faptului că Florentino ațineți pentru Fermina Ansiei pentru peste cincizeci de ani, Fermina refuzându-l, dincolo de moartea soțului ei, în cele din urmă își dă seama că nu poate trăi fără Florentino și se alătură în sfârșit vieții lui.

“Dragostea celor trei portocale” de Carlo Gozzi

“Dragostea celor trei portocale” este o comedie fabuloasă a scriitorului italian Carlo Gozzi, scrisă pentru prima oară în 1761. Cartea relatează povestea a trei prinți care se îndrăgostesc de principesa celor trei portocale, dar pentru a câștiga inima ei, trebuie să treacă prin diferite obstacole și aventuri palpitante.

“Mândrie și Prejudecată” de Jane Austen

“Mândrie și Prejudecată” este poate cea mai cunoscută carte a lui Jane Austen, publicată prima oară în 1813. Cartea spune povestea lui Elizabeth Bennet, care descoperă adevărata personalitate a lui Mr. Darcy, pe care inițial îl părea cinic și egoist. Această operă clasică este un portret mișcător și demn de urmat al căuta unui partener de viață ideal.

“Wuthering Heights” de Emily Bronte

“Wuthering Heights” este un roman primitiv și sumbru scris de Emily Bronte în 1847. Povestea relatează dragostea palpitantă dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff, un orfan care a fost crescut în gospodăria familiei Earnshaw. Iubirea lor pătimașă a fost încercată de diferențele de clasă, răzbunarea alții și necunoscutul își generează sentimente intense ce dau viață acestei opere monumentale.

“Anna Karenina” de Lev Tolstoi

“Anna Karenina” este un roman vast scris de Lev Tolstoi, publicat pentru prima oară în 1877. Cartea spune povestea cautării iubirii și maturității donjuanice și interzise a Anei Karenina în conflictul cu rolul ei social și familie. Această carte a rămas una dintre cele mai reprezentative portrete ale dragostei și ale vieții ruse de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

“Părintele Goriot” de Honoré de Balzac

“Le Père Goriot” scris de onoré de Balzac este povestea sfâșietoare despre obsesia unei mame aflate în declin, a doi copii care își neglijează tatăl în timp ce se concentrează asupra intereselor lor egoiste încât la sfârșit tatăl este lăsat să moară singur într-un tavan. Cartea examinează cum dragostea poate fi coruptă de interese monetare și sociale și de ce fel de efemeritate poate avea această amor.

“Cei patru cavalieri ai Apocalipsei” de Vicente Blasco Ibáñez

“Cei patru cavalieri ai Apocalipsei” a fost scrisă de Vicente Blasco Ibáñez în 1916 și este povestea unei familii bogate din Argentina în timpul Primului Război Mondial, în care frumoasa și tânăra Margarita a făcut cunoștință cu scultorul german Karl von Hartrott și îndrăgostindu-se de el trebuie să supraviețuiască dincolo de război și de diferențele culturale.

“Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

“Marele Gatsby” spune povestea lui Jay Gatsby, un bărbat misterios și bogat care încearcă să recâștige iubirea tinerei lui iubite Daisy Buchanan din perioada războiului. Cartea explorează tema disproporsiționatei puteri și finanțe in generarea sentimentelor de iubire și atribuirii “valoare” oamenilor într-o societate capitalista.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute și iubite cărți de dragoste din literatura mondială. Fiecare poveste este unică în felul său, dar împărtășeșște toate frumusețea și complexitatea dragostei umane, făcându-le opere de temelie ale literaturii și inspirații pentru toți cei care căutăm adevărul de dragoste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here