Cancer de prostata – cauze si factori de risc

In fiecare an exista aproximativ 6.100 de cazuri noi de cancer de prostata. Este cel mai frecvent cancer la barbat - reprezinta aproape 30% din diagnostice. Aproape toti pacientii au 50 de ani sau mai mult la momentul diagnosticarii.

0
442
cancer de prostata

In fiecare an exista aproximativ 6.100 de cazuri noi de cancer de prostata. Este cel mai frecvent cancer la barbat – reprezinta aproape 30% din diagnostice. Aproape toti pacientii au 50 de ani sau mai mult la momentul diagnosticarii.

Situata sub vezica, prostata este o glanda care inconjoara partea superioara a uretrei. Produce antigen specific prostatei (PSA), care este expulzat prin uretra cu lichid seminal si material seminal in timpul ejacularii.

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru boala?
  • Anumiti factori pot creste riscul de dezvoltare a bolii si anume:
  • Varsta: cancerul de prostata este mai frecvent la barbatii in varsta;
  • Cancerul de prostata la o ruda masculina apropiata (tata sau frate).
  • Este posibil sa se previna cancerul de prostata?

Pana in prezent, nu exista nicio metoda de prevenire a cancerului de prostata. Insa un stil de viata sanatos si evitarea factorilor de risc – pot reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Exista screening pentru cancer?

Exista doua metode de examinare diferite pentru a detecta o posibila tumora de prostata: examenul rectal digital si masurarea nivelului de PSA in sange.

Screening-ul nu este unanim in randul specialistilor. Decizia de a fi supus sau de a nu fi testat este o alegere individuala si depinde in mare masura de situatia personala. Este esential sa se ia aceasta decizie numai dupa ce se primesc informatii detaliate despre argumentele pro si contra.

Care sunt semnele cancerului de prostata?

Majoritatea cancerelor de prostata nu au niciun simptom la debut. Abia cand tumora ingusteaza uretra apar probleme in timpul urinarii: de exemplu, un flux de urina slabit, urinare frecventa, precum si dureri sau alte dificultati in timpul urinarii. Aceste tulburari nu indica neaparat prezenta cancerului de prostata. Ele pot fi legate de o boala usoara. Este esential sa se consulte un medic pentru a afla originea.

Cancer de prostata – diagnosticare

Pentru a pune diagnosticul, medicul incepe prin a consulta prostata si a determina nivelul de PSA in sange. Doar analiza unui esantion de tesut poate stabili un diagnostic definitiv. Pentru a determina daca tumora s-a metastazat, se folosesc tehnici de imagistica medicala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here