Una dintre cele mai des intalnite afectiuni din sfera ORL este rinita alergica, fiind o reactie imediata sau intarziata la unii alergeni, care se manifesta prin stranut, prin rinoree cu secretii clare, prin congestii nazale, prurit nazal, faringeal, prin lacrimare si prurit conjunctival. Alergenii care cauzeaza aceasta afectiune sunt aerieni, dar si cei alimentari pot avea aceleasi efecte.
Cum se manifesta si cum se trateaza rinita alergica
Manifestarile sezoniere ale rinitei alergice sunt definite de anumite ierburi, flori sau copaci, iar manifestarile din tot timpul anului sunt cele de raspuns la praful de casa, la mucegai si la scuamele de origine animala.
Cum pot recunoaste pacientii rinita alergica? Prin semnele si simptomele care apar, de la stranut, congestia nazala, cearcanele care apar sub ochi, senzatia de urechi astupate, pana la oboseala, aparitia polipilor nazali, respiratia pe gura, durerile in gat, schimbarea vocii, tusea iritanta, scurgeri postnazale, dar si tulburari olfactive.
Pacientii trebuie sa se fereasca de polen, de mucegai, de praful domestic, sa ia in calcul posibilitatea dezvoltarii rinitei alergice din cauza scuamelor de animale, a urinei uscate sau a salivei animalelor, din cauza ramasitelor de insecte si a alimentatiei cu peste.
Rinita alergica trebuie prevenita prin limitarea expunerii la substantele care provoaca alergia. Medicamentele numite antihistaminice functioneaza foarte bine pentru a trata simptomele rinitei alergice. Acestea trebuie sa fie administrate sub atenta supraveghere a medicului specialist, deoarece unele dintre ele pot provoca somnolenta, precum si alte efecte secundare neplacute.
De asemenea, medicii mai pot recomanda si spray-urile nazale cu corticosteroizi, acesta fiind un tratament eficient in cazul in care sunt utilizate in permanenta. Astfel de spray-uri sunt sigure atat pentru copii, cat si pentru adulti. Decongestivele sunt utile pentru reducerea simptomelor neplacute, cum ar fi umflarea nazala. Dar exista si alte metode de tratare a rinitei alergice, precum imunoterapia si terapia de desensibilizare.
Cel mai important este ca pacientii sa evite pe cat posibil expunerea la alergeni, folosind filtre de aer, evitand expunerea la acesti alergeni in perioada din an in care sunt prezenti in aer, folosind detergenti speciali, limitand accesul animalelor de companie in camera in care dorm si, bineinteles, mentinand curatenia locuintei si a propriei persoane.