Unul dintre cele mai importante aspecte din viata si dezvoltarea copilului este somnul. Somnul este responsabil atat pentru dezvoltarea fizica, cat si pentru cea psihica a copilului. Daca in primele luni de viata bebelusul sta treaz foarte putine ore pe zi si in rest doarme, odata ce creste, copilul isi va mari perioada de veghe, pana cand va renunta sa mai doarma pe timpul zilei.
Numarul de ore de somn depinde de varsta copilului
Cantitatea de somn care ii este necesara unui copil variaza in functie de fiecare in parte si de anumiti factori legati de varsta. Specialistii au stabilit grafice care arata numarul de ore de somn zilnic recomandat copiilor in functie de varsta lor. Nou-nascutii pot dormi pana la 18 ore pe zi, in reprize de cate doua-patru ore, in timp ce bebelusii care inca nu au implinit un an au nevoie de 15 ore pe zi. La aceasta varsta, cele mai lungi perioade de somn sunt de 4-6 ore. Stabilirea unor ore regulate de somn are loc in jurul varstei de sase luni.
De la varsta de un an pana la varsta de trei ani copiii au nevoie de 14 ore de somn pe zi. La varsta de trei ani, pe langa somnul de noapte de apoximativ 12, copiii nu au decat o singura repriza de somn in timpul zilei, ce poate varia intre una si trei ore. De la trei la sase ani, copiii au nevoie de 10 ore de somn in 24 de ore. Dupa varsta de cinci ani, copiii au nevoie de 10 ore de somn zilnic si nu mai dorm in timpul zilei decat daca li se face program de somn de dupa-amiaza.
O data cu intrarea in colectivitate la scoala, copiii au nevoie de 9-10 ore de somn. Somnul continua sa ramana o componenta importanta pentru bunastarea copiilor, chiar si a celor ajunsi la varsta adolescentei.