In Franta, la decorarea casei este adesea folosit un patut. Paturile franceze au cifre de lut pe ele, iar in decursul lunii decembrie unele orase, cum ar fi Marsilia, au targuri care vand cifrele Nasterii Domnului. Pe langa faptul ca au simbolurile obisnuite ale Nasterii, scenele franceze contin, de asemenea, figuri precum un macelar, un brutar, un politist sau un preot.
Craciunul in Franta
Expresia folosita de francezi pentru a ura Craciun fericit! este “Joyeux Noël”. In bretona (vorbita de unii oameni din Bretania, Franta de Nord) se foloseste expresia “Nedeleg Laouen”, in corsicana se zice “Bon Natale”, iar in alsaciana (vorbita de unele comunitati din Alsacia, in Franta de Est) se foloseste “E güeti Wïnachte”.
Una dintre cele mai mari piete de Craciun din Europa se desfasoara la Strasbourg, in nord-estul Frantei. In limba alsaciana, aceasta poarta denumirea de “Christkindelsmarik”.
In casele francezilor ard adesea bustenii din lemn de cires. Lemnul este transportat in casa in ajunul Craciunului si este stropit cu vin rosu pentru a face ca mirosul sa fie frumos atunci cand este ars. Exista un obicei potrivit caruia lumanarile sunt lasate sa arda toata noaptea, iar unele alimente si bauturi sunt lasate afara, in cazul in care Maria si copilul Isus vor trece peste noapte pe la casele oamenilor.
In Franta, Mos Craciun / Sf. Nicolae se numesc Père Noël (tatal Craciun). In Franta de Est, acesta este insotit de Le Pere Fouettard, un barbat imbracat in negru – ar putea fi aceeasi persoana ca Zwarte Piet din Olanda.
Principala masa de Craciun, numita Réveillon, este mancata in ajunul Craciunului / dimineata devreme de Craciun dupa ce oamenii s-au intors de la slujba din biserica de la miezul noptii. Printre preparate se regasesc curcanul cu castane sau gasca prajita, stridiile, foie gras, homarul, vanatul si branzeturile. La desert sunt de obicei consumate mai multe tipuri de biscuiti de ciocolata numiti bûche de Noël.
In unele parti ale Frantei, un alt obicei de sarbatori consta in faptul ca sunt consumate 13 deserturi diferite. Toate cele 13 deserturi sunt facute din diferite tipuri de fructe, nuci si produse de patiserie.
Epifania, numita Fête des Rois in limba franceza, este de asemenea sarbatorita in Franta pe 6 ianuarie.