Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie ( ADHD) si schizofrenia sunt 2 tulburari diferite care pot afecta profund viata unei persoane. Desi au multe diferente, ele impartasesc si unele caracteristici.
Din acest motiv, unii oameni de stiinta au cautat o posibila legatura intre ele. Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie ( ADHD ) este o afectiune cronica care implica simptome comportamentale, inclusiv neatentie, hiperactivitate si impulsivitate.
Este o tulburare de neurodezvoltare, iar diagnosticul are loc de obicei inainte de varsta de 12 ani. Desi simptomele tind sa se imbunatateasca odata cu varsta, unele persoane continua sa aiba simptome ca adulti.
In timpul copilariei, ADHD este mai frecvent la baieti decat la fete, dar prevalenta devine relativ uniforma la varsta adulta.
Schizofrenia este o afectiune de sanatate mintala pe termen lung care afecteaza modul in care o persoana gandeste, simte si se comporta. Implica psihoza si alte simptome, inclusiv neatentie.
Schizofrenia este putin mai frecventa la barbati decat la femei. Simptomele incep adesea intre 16 si 30 de ani, dar uneori pot aparea in timpul copilariei. Diverse studii au identificat unele asemanari intre ADHD si schizofrenie si o posibila suprapunere.
Concluziile cercetatorilor includ urmatoarele:
- Persoanele cu schizofrenie au adesea simptome ale altor tulburari psihiatrice, inclusiv ADHD, la inceputul adolescentei.
- Copiii si adolescentii cu ADHD pot avea de 4,3 ori mai multe sanse de a dezvolta schizofrenie ca adulti decat persoanele fara ADHD.
Cauze
Cauzele exacte ale ADHD si ale schizofreniei nu sunt clare, dar o combinatie de factori genetici si de mediu poate creste riscul ambelor.
O persoana cu trasaturi genetice specifice poate dezvolta simptome daca intampina anumite declansatoare, indiferent daca aceasta expunere are loc inainte de nastere sau in timpul copilariei si adolescentei.
ADHD
Factorii care pot contribui la ADHD includ:
- Factori de mediu: expunerea la materiale toxice, inclusiv ca fat, poate creste riscul.
- Probleme de dezvoltare: problemele cu sistemul nervos central in etapele importante ale dezvoltarii pot duce la ADHD.
Schizofrenie
Factorii care pot creste probabilitatea unei persoane de a dezvolta schizofrenie includ: Caracteristici genetice: factorii genetici par sa joace un rol. A avea un membru apropiat al familiei cu schizofrenie poate creste riscul.
Dezvoltarea creierului: cercetarile arata ca unii indivizi cu schizofrenie au diferente subtile in structura creierului. Neurotransmitatori: un dezechilibru intre dopamina si serotonina, mesagerii chimici din creier, poate avea o legatura cu schizofrenia.