Momente importante in istoria EURO

Cursurile de schimb sunt, de asemenea, modificate de politicile monetare ale bancilor centrale si de ratele dobanzilor.

0
25
Euro

Aprecierea Euro poate fi explicata intr-un mod sintetizat prin combinarea a doi factori: pierderea valorii dolarului din cauza situatiei politice din Statele Unite.

2016 nu a fost un an usor pentru Uniunea Europeana, din cauza Brexitului si a aparitiei partidelor antieuropeene conduse de Marie Le Pen in Franta sau Geert Wilder in Olanda. Acest lucru a pus sub semnul intrebarii continuitatea monedei euro si viitorul Uniunii au domnit cu incertitudine. In cele din urma, europenii au optat pentru moneda unica, care a dus la consolidarea acesteia si la o imbunatatire a principalilor indicatori care masoara progresul economiei Uniunii.

Cursurile de schimb sunt, de asemenea, modificate de politicile monetare ale bancilor centrale si de ratele dobanzilor. De ce afecteaza acestea ratele dobanzilor? Pentru ca daca se pastreaza banii intr-o tara in care ratele sunt mai mari, se va traduce intr-un profit mai mare decat daca se pastreaza banii investiti in active la care se face referire la o alta moneda cu rate mai mici. Capitalul, deoarece economia functioneaza ca un joc al cererii si ofertei, se va indrepta catre acele tari cu rate mai mari ale dobanzii, producand o crestere a cererii pentru moneda lor si, in consecinta, se va aprecia.

Nivelul preturilor joaca, de asemenea, un rol important, deoarece daca intr-o tara este mai mare (mai multa inflatie), aceasta va duce la o ieftinire a importurilor. In aceasta linie, importurile tind sa creasca, ceea ce va determina o cerere mai mica pentru moneda locala pe masura ce exporturile scad.

Mai exact, escaladarea monedei euro se incadreaza in speculatiile tot mai mari potrivit carora BCE va incepe relativ curand sa retraga achizitiile de active pe care le-a inceput in 2015 pentru a stimula economia.

Istoria si scopul monedei euroDe ce este o moneda comuna

De la sfarsitul anilor saizeci, Uniunea Economica si Monetara (UEM) a fost o ambitie recurenta a Uniunii Europene. UEM implica coordonarea politicilor economice si bugetare, o politica monetara comuna si o moneda comuna, euro. O moneda unica are multe avantaje: comertul transfrontalier este mai usor pentru intreprinderi, economia are performante mai bune, iar consumatorii au mai multe optiuni si oportunitati mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here