De ce bebelusul slabeste dupa nastere?

Deseori proaspetele mamici devin ingrijorate atunci cand observa ca bebelusul slabeste dupa nastere. Insa nu trebuie sa intre in panica - acesta este un fenomen complet normal.

0
169
bebelusul slabeste

Deseori proaspetele mamici devin ingrijorate atunci cand observa ca bebelusul slabeste dupa nastere. Insa nu trebuie sa intre in panica – acesta este un fenomen complet normal. Un copil poate pierde pana la 10% din greutatea sa initiala in zilele urmatoare nasterii. Acest lucru este explicat destul de simplu si anume:

La cantarirea dupa nastere, greutatea include bebelusul, dar si meconiul sau (un material care se acumuleaza in intestine in uter si care va fi primul scaun al bebelusului), precum si un surplus de apa care va fi eliminat prin urina. Odata ce aceste materiale sunt eliminate, bebelusul pierde in greutate.

Ce se intampla daca nu isi recapata greutatea pe care a avut-o?

In general, parintii tineri sunt ingrijorati, deoarece medicii pediatri insista asupra importantei de a-i face sa-si recapete greutatea rapid. Termenul limita este in general de 2 saptamani. Prin urmare, bebelusul trebuie sa manance bine, fie ca este vorba de lapte matern sau lapte pentru sugari. Insa fiecare copil este diferit si unii au nevoie de mai mult timp.

Un studiu recent a aratat ca 14% dintre copiii nascuti vaginal si 24% dintre copiii nascuti prin cezariana nu s-au ingrasat dupa aceste 2 saptamani, insa nu au avut probleme de sanatate. Procentele scad apoi semnificativ dupa 3 saptamani. Concluzie – cel mai important este sa se hraneasca copilul in mod corespunzator si acesta va lua treptat in greutate.

Cu toate acestea, greutatea bebelusului este un factor de urmarit cu atentie si exista anumite semnale care ar trebui sa-i alerteze pe parinti. Acest lucru este valabil mai ales daca bebelusul pierde in greutate in mod semnificativ. De obicei, acest lucru se intampla atunci cand vomita mult sau are dificultati in hranire. In acest caz, trebuie consultat un medic. Scaunele bebelusului trebuie, de asemenea, urmarite cu atentie, deoarece sunt un bun indiciu al starii de sanatate – culoare, consistenta, frecventa etc. Daca ceva pare suspect, trebuie discutat cu medicul pediatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here