Varicele: simptome si tratamente

Varicele reprezinta o dilatare anormala si permanenta a peretilor unei vene superficiale, localizata cel mai adesea la nivelul picioarelor

0
262
varicele

Varicele reprezinta o dilatare anormala si permanenta a peretilor unei vene superficiale, localizata cel mai adesea la nivelul picioarelor.

Acestea impiedica intoarcerea sangelui la inima, din cauza lipsei de etanseitate a valvelor venoase si pot duce la complicatii grave, in special flebita.

O vena dilatata anormal nu mai poate indeplini functia sa principala – de a transporta sangele de la membrele inferioare la inima. Aceasta incapacitate este cauzata de o boala a supapelor venoase, care participa tocmai la aceasta revenire venoasa, de jos in sus, prin inchidere pentru a impiedica sangele sa curga in extremitati.

Aceasta disfunctie a supapelor care nu mai sunt impermeabile sau o compresie pe calea venei, implica dilatarea si alungirea venei, facand dirijarea sangelui la inima mai grea. O parte din sange va stagna astfel in vene si le va largi.

Pe termen lung si daca sunt lasate netratate, varicele pot provoca insuficienta venoasa cronica. Varicele nu pot fi tratate. Insa unele tratamente ajuta la ameliorarea simptomelor si impiedica afectarea altor vene. Aceasta implica in special purtarea ciorapilor cu compresie si adoptarea unui stil de viata mai sanatos, in special activitatea fizica regulata.

Simptome

– oboseala si senzatie de greutate la nivelul picioarelor;

– furnicaturi;

– durere in picioare, glezne;

– edem;

– picioarele si gleznele care se umfla treptat in timpul zilei si nu se umfla complet in timpul noptii;

– mancarime (prurit);

– crampe de noapte la picioare;

– o schimbare a pielii sau chiar rani deschise (ulcere varicoase) intr-un stadiu avansat.

Tratamente

De aproximativ un deceniu, in loc sa indeparteze varicele, specialistii au favorizat tratamentul conservator. Primele masuri recomandate sunt identice cu masurile preventive si cele recomandate pentru a preveni reaparitia sau aparitia de noi vene varicoase. In primul rand, medicul va prescrie purtarea ciorapilor cu compresie – mai rigizi, care trebuie purtati cat mai des si, in special, in timpul sarcinii sau cand se face o calatorie lunga.

Asadar, nu exista niciun medicament care sa trateze varicele. Insa exista substante venoactive, flebotonice sau venotonice, bazate pe flavonoide extrase din plante sau sintetice. Au efect analgezic si se administreaza sub forma de cure care dureaza de la 1 la 3 luni. De asemenea, reduc senzatia de greutate la nivelul picioarelor, dilatatia si inflamatia venelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here