Care sunt formele de leucemie?

In timpul vietii sale, o globula alba trece prin mai multe etape. In leucemia acuta, celulele in curs de dezvoltare se inmultesc rapid si se colecteaza in maduva si sange

0
61
leucemie

Exista patru forme principale de leucemie

  • acuta;
  • cronica;
  • limfocitara;
  • mielogena.

Leucemii cronice si acute

In timpul vietii sale, o globula alba trece prin mai multe etape. In leucemia acuta, celulele in curs de dezvoltare se inmultesc rapid si se colecteaza in maduva si sange. Ele ies din maduva osoasa prea devreme si nu sunt functionale. Leucemia acuta suprasolicita celulele sanguine mai repede decat leucemia cronica. Leucemia cronica- progreseaza mai lent. Permite producerea de celule mai mature, mai utile.

Leucemii limfocitare si mielogene

Medicii clasifica leucemia in functie de tipul de celule sanguine pe care le afecteaza.

  • Leucemia limfocitara

Apare daca modificarile canceroase afecteaza tipul de maduva osoasa care produce limfocite. Un limfocit este o globula alba care joaca un rol esential in sistemul imunitar.

  • Leucemia mielogena

Are loc atunci cand modificarile afecteaza celulele maduvei care produc celule sanguine, mai degraba decat celulele sanguine in sine.

  • Leucemie limfocitara acuta

Copiii sub 5 ani prezinta cel mai mare risc de a dezvolta leucemie limfoblastica acuta (ALL). Cu toate acestea, poate afecta si adultii, de obicei cu varsta de peste 50 de ani. Din 5 decese cauzate de toate formele, patru apar la adulti.

  • Leucemie limfocitara cronica

Aceasta forma este cea mai frecventa in randul adultilor de peste 55 de ani, dar si adultii mai tineri o pot dezvolta. Aproximativ 25% dintre adultii bolnavi au leucemie limfocitara cronica (CLL). Este mai frecvent intalnita la barbati decat la femei si afecteaza rar copiii.

  • Leucemie mielogena acuta

Leucemia mielogena acuta(AML) este mai frecventa la adulti decat la copii, dar, in general, este un cancer rar. Se dezvolta mai des la barbati decat la femei. AML afecteaza organismul care produce prea multe celule albe din sange imature si nefunctionale. Acestea se numesc explozii. Ele aglomereaza celulele utile, ceea ce duce la o serie de simptome si complicatii. Se dezvolta rapid, iar simptomele includ: febra, dificultati de respiratie si durere in articulatii. Factorii de mediu pot declansa acest tip de cancer.

Leucemie mieloida cronica(LMC)

Se dezvolta mai ales la adulti. Aproximativ 15% din totalul cazurilor de leucemie din Statele Unite sunt LMC. Copiii dezvolta foarte rar acest tip de leucemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here