Rinita alergica – cauzele si simptome

Rinita alergica reprezinta un cumul de reactii alergice care se manifesta numai in cazul in care pacientii sufera de atopie la anumiti alergeni

0
367
rinita alergica

Rinita alergica este o afectiune care se manifesta prin ochi in lacrimi, nas infundat, fie sezonier sau pe tot parcursul anului. Rinita alergica are simptome ce pot fi ameliorate si poate fi chiar prevenita. Aceasta boala este provocata cel mai adesea de alergenii care ataca sistemul imunitar care la randul lui declanseaza reactii in lant pentru a crea un sistem de aparare.

Informatii generale despre rinita alergica

Rinita alergica reprezinta un cumul de reactii alergice care se manifesta numai in cazul in care pacientii sufera de atopie la anumiti alergeni. Inca nu sunt cunoscute cauzele atopiei, insa este de regula vorba despre o mostenire genetica. Sistemul imunitar produce anticorp si transmite un mesaj chimic catre matocitele din piele, nas, gura, plamani, intestne si sange. Rinita alergica afecteaza pana la 40% din populatia globului. Aceasta este descrisa ca si o inflamare acuta sau cronica a mucoasei nazale, cauzata de actiunea histaminei in fata anumitor alergeni precum praf, acarieni, polen sau proteine de origine animala.

Simptomele rinitei alergice includ stranut, rinoree, nas infundat, mancarime la nivelul nasului, tuse, inflamarea gatului, dureri de cap frecvente, ochi rosii si mancarimi la nivelul acestora, precum si oboseala. Rinita alergica se declanseaza indata ce pacientul vine in contact cu factorii alergeni si dureaza atata timp cat sunt expusi acestora.

Rinita alergica poate fi cauzata si de alergeni care se gasesc in locuintele oamenilor, precum par, puf, pene, scuamele de la animalele de companie, mucegai, acarieni, fum de tigara, parfum, iar lista poate continua. Rinita alergica poate fi sezoniera sau perena. Rinita sezoniera este cunoscuta si sub denumirea de febra fanului si se manifesta iarna, cand buruienile si florile sunt surse de alergeni.

Rinita alergica perena are manifestari pe o perioada indelungata si se manifesta datorita mucegaiului de interior, penelor, pufului, epiteliilor animalelor de companie si acarienilor. Simptomele rinitei alergice pot fi ameliorate daca afectiunea este diagnosticata in mod corect si din timp si daca sunt administrate la recomandarea medicului antihistaminice, corticosteroizi nazali si daca sunt evitati complet alergenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here